tvůrci
a herci

film Nebeští jezdci

Jana Sedlmajerová

Jana Sedlmajerová, která ve filmu hrála příslušnici WAAF, vycházející z jedné letišní budovy, se k této roli dostala díky dřívější spolupráci s Jindřichem Polákem. Jak říká, tato role byla vůbec tou nejmenší. Ale neměla důvod ji odmítat – s Jindřichem Polákem se jí vždy dobře pracovalo a přátelily se i jejich rodiny. Snad i proto, že její role byla opravdu malá a od natáčení uplynuly už desítky let, si na jeho podrobnosti nevzpomíná.

O svém profesním životě Jana Sedlmajerová říká: „Jako sedmnáctiletá studentka grafické školy jsem byla o prázdninách na praxi na Barrandově. Dělala jsem pomocnou fotografku panu Stránskému a tehdy si mne všimnul režisér Jireš, který mi dal roli ve filmu Křik. Pracovala jsem také jako fotomodelka (pro fotografy Krammera, Hejduka, Bezděka a další). Když jsem dokončila školu, už se o mně jako o herečce vědělo – díky tomu jsem hrála například v Ukradené vzducholodi. Pro mne bylo spojení mé práce výtvarnice s natáčením ideální – zatímco v rámci své běžné práce jsem seděla, při natáčení jsem naopak byla neustále v pohybu. Od roku 1976 jsem byla na volné noze – věnovala jsem se užité a propagační grafice. Od roku 1990 jsem začala malovat a od stejné doby se věnuji své aktuální činnosti, která je spojena s esoterikou. V začátcích jsem měla prezentace na výstavách a poskytovala jsem soukromé terapie. Protože mne esoterika velmi zaujala, absolvovala jsem dostupné kursy a nyní už pořádám semináře sama.“

Filmografie Jany Sedlmajerové:

  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1977 Adéla ještě nevečeřela, Vítězný lid
  • 1976 Paleta lásky
  • 1974 Muž z Londýna
  • 1973 Hroch, Noc na Karlštejně, Známost sestry Aleny
  • 1972 Duhový luk, Morgiana, Pan Tau to zařídí, Pan Tau v cirkusu, Půlnoční kolona, Slečna Golem
  • 1971 Petrolejové lampy, Rozsudek, Svět otevřený náhodám
  • 1970 Pane, vy jste vdova!, Pan Tau a Claudie
  • 1969 Hvězda, Pan Tau, Po stopách krve, Světáci, Zabil jsem Einsteina, pánové…
  • 1968 Hříšní lidé města pražského, Nebeští jezdci
  • 1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
  • 1966 Poslední růže od Casanovy, Ukradená vzducholoď
  • 1965 Alibi na vodě

S aktuální činností Jany Sedlmajerové se můžete seznámit zde – www.sedlmajerova.cz.

Kontakt

KVH 276th Sqdn (reenacted) RAF, z. s.

Filip Procházka

Zavolejte nám

pošlete nám e-mail